Fényképész

Az emberek régóta szükségét érezték annak, hogy valamilyen módon megörökítsék a jelent önmaguk és a jövő generációk számára.

Ma a fényképészettel sok szakember és amatőr foglalkozik. Egyeseknek ez foglalkozás, másoknak szórakozás és emlékteremtés, néhányan pedig mint művészeti ággal foglalkoznak vele.

A fényképészet erős „kifejezési forma”, elemeivel vonzza az embert és annyi változatosságot biztosít, hogy sohasem unalmas.

Mit csinál a fényképész?

A fényképész embereket, történelmi, különböző földrajzi és más emlékezetes eseményeket felvételez. Lehetővé válik számára, hogy a fényképen keresztül a néző érzéseire hasson.

Hol alkalmazzák a fényképészetet?

A fényképészetet az újságírásban, a reklámszakmában, rendőrségi dokumentációban, tudományos és oktató irodalomban, valamint művészeti kifejezési formaként alkalmazzák.

Hogyan lehet jó fényképet készíteni?

Sok tudást igényel a fényképezőgép ismerete, de annak érdekében hogy jó fényképet készítsünk fontos a megfelelő filmek, megvilágító egységek, szűrők és egyéb eszközök megválasztása is.

Hol lehet megtanulni hogyan kell szép és minőséges fényképet készíteni?

A szabadkai Politechnikai Iskolában

Mit foglal magába a fényképész oktatási profil?

A program magába foglalja a tanulók felkészítését az önálló munkára fényképezés, fekete-fehér, színes, digitális fényképek megmunkálása közben.

Az oktatás folyamán modern módszereket alkalmazunk, amelyek által teljes mértékben kifejezésre jut a tanuló kreativitása (alkotóképessége).

Milyen a jó fényképész?

A fényképésznek kreatívnak kell lennie és kifejlett esztétikai érzékkel (szépérzékkel) kell rendelkeznie. A türelem és precizitás sem árt, mert ha kell, többször is elkészíti ugyanazt a felvételt. Jó látással, szín- és árnyalat megkülönböztető képességgel kell rendelkeznie, szeretnie kell az emberekkel való munkát, kommunikatívnak és illemtudónak kell lennie. A fotoriporter mozgékony és ügyes, mivel gyorsan kell reagálnia, ezért fontos a jó egészség és fizikai állapot is. A kommersz (reklám) fotósnak jó a művészeti érzéke.