Nyomtatvány-feldolgozó technikus

Kreatív tudás + számítógépes programok + grafikai tervezés – egy érdekes, modern oktatási profil jellemzői. A hosszú elnevezés – nyomtatvány-feldolgozó technikus (korábbi nevén: nyomdaipari terméktervező technikus) – olyan irányzatot takar, amelynek elvégzésével a tanulók megszerzik a grafikai tervezéshez és a számítógépes programok alkalmazásához nélkülözhetetlen tudást és készségeket. A számítógépes grafikai programok segítségével alakítják ki ötletterveik végleges kinézetét. Grafikai terveket, logókat, vállalati szórólapokat, naptárakat, katalógusokat, folyóiratokat, csomagolóanyagot terveznek és készítenek el.

A négyéves képzés során a tanulók szakmai tanulmányozzák a művészettörténetet, rajzot és  festészetet tanulnak, megismerkednek a nyomdatechnikákkal és a nyomdászatban használt anyagokkal.

Az oklevél  megszerzését követően a grafikus szakemberek önállóan dolgoznak, így elhelyezkedhetnek nyomdákban grafikai tervezőként vagy nyomdai előkészítőként, ugyanakkor középiskolai tanulmányaik során kiváló alapot szereznek ahhoz is, hogy  felsőfokú tanulmányokat folytassanak művészeti  karon vagy tervezőgrafika szakon.

Tanterv (szerb nyelven)