Vízépítő technikus

 • Az első osztályban a tanulók elsajátítják a műszaki rajzok kidolgozását ceruzával és tussal, megismerkednek az építőiparral, a magasépítészeti objektumokkal, az építőanyagokkal és megtanulják, hogyan kell az objektumokat vetületben ábrázolni.
  Második osztályban matematikai számítások segítségével megtanulják meghatározni az objektumok stabilitását és dimenzióit.
  Harmadik és negyedik osztályban a tanulók részletesen tanulmányozzák és dimenzionálják azokat a létesítményeket, amelyek a vízellátással és vízelvezetéssel kapcsolatosak:
  – vízvezetékrendszereket, medencéket, víztartályokat, öntözőrendszereket, kutakat, csatornákat,
  – megismerkednek a víz erejének kihasználásával a vízierőműveknél, víziutaknál, vízátfolyásoknál,
  – megtanulják hogyan lehet megóvni vizeinket szennyvízelvezető rendszerekkel, víztisztító berendezésekkel, lecsapoló rendszerekkel, egyben pedig magunkat megvédeni a víz romboló erejétől gátak segítségével, partszakaszok megerősítése útján és víztározók létesítésével.
  Tanulmányaik mind a négy éve alatt a tanulók elsajátítják a számítógépes programok alkalmazását (szövegszerkesztő, grafikus adatábrázolás és számítások Excel-ben, objektumok grafikai ábrázolása AutoCad-ben készült rajzok formájában)
  A szakmai gyakorlat az alábbiakat irányozza elő:
  – első osztályban a tanulók magasépítési létesítményeket látogatnak és elemeznek,
  – második osztályban vízépítési létesítmények megtekintésével foglalkoznak,
  – harmadik osztályban a szakmai gyakorlat a vízépítési létesítmények elemzése útján történik,
  – negyedik osztályban hidrotechnikai intézményeket látogatnak.